Hakkımızda

HAKKIMIZDA

Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya’nın yürütücülüğündeki “COVID-19 Pandemisine İlişkin Ruh Sağlığı Çalışmaları: Pandemi ile İlişkili Psikolojik Zorlanmaların Değerlendirilmesi, Mobil Telefon Temelli Uygulamaların ve Web Temelli Psiko-Eğitim Paketlerinin Geliştirilmesi” isimli 120K364 numaralı TÜBİTAK Projesinin bir çıktısı olarak hazırlanan psikoeğitim temelli bu web sitesi COVID-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, stres ve belirsizliğe tahammülsüzlük gibi psikolojik belirtilere ve COVID-19 pandemisine bağlı gelişen psikolojik sorunlarla başa çıkma yollarına ilişkin genel bir bilgilendirme amacı taşımaktadır. Pandemiye bağlı gelişen ya da tetiklenen psikolojik sorunlarla ve bu sorunlarla başa çıkma yollarıyla ilgili olarak bireylerin kolaylıkla başvurabilecekleri bilimsel bilgiye dayanan, kapsamlı, güvenilir, sürekli yenilenmeye açık ve kullanıcı dostu olarak geliştirilen web temelli bu platformun pandemi sürecinde koruyucu bir rol üstlenmesi hedeflenmektedir. Bu sayfada, projede görev alan ve web sitesinin oluşturulmasında katkıda bulunan araştırmacılar ve kısa özgeçmişleri yer almaktadır.

                                        Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya

Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya, 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında ODTÜ Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını, 2010 yılında ise yine aynı üniversitede Klinik Psikoloji alanında Doktora eğitimini tamamlamıştır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Klinik Psikoloji doktora programına devam ederken ilk olarak Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) bursu ile doktora çalışmalarını yapmak için gitmiş olduğu University of New Brunswick’e (Kanada) doktora derecesini tamamladıktan sonra TUBİTAK bursu ile tekrar giderek doktora sonrası çalışmalarını yürütmüştür. Yurtdışındaki çalışmalarını obsesif-kompulsif bozukluğun (OKB) bilişsel modeline yönelik olarak kapsamlı bir kuram geliştirmiş olan Prof. Dr. David Clark’ın süpervizörlüğünde tamamlamıştır. Yüksek lisans tezinden itibaren ağırlıklı olarak OKB’nin etiyolojisine yönelik çalışmalar yürütmüştür. “İntrusif Korkuyu Araştırma Konsorsiyumu’nda (The Research Consortium on Intrusive Fear, RCIF), araştırma grubunun Türkiye ayağını temsil eden aktif bir araştırmacı olarak yer almaya başlamış ve birçok uluslararası projenin Türkiye ayağını yürütmüştür. The Research Consortium on Intrusive Fear araştırma grubu ile yürütmüş olduğu araştırmalar ışığında, bu araştırma grubu ile yürütmeyi planladığı bir araştırma projesi 2013 yılında “TUBA- Genç Bilim İnsanını Destekleme Ödül Programı (TUBA-GEBIP)” tarafından desteklenmeye değer bulunarak 2013 yılında TUBA- Seçkin Genç Bilim İnsanı Ödülünü almaya hak kazanmıştır. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktadır. OKB alanında birçok TUBİTAK Projesi yürütmüş olan Prof. Müjgan İnözü Mermerkaya çalışmalarına son dönemde Sanal Gerçeklik ile Maruz Bırakmanın OKB’nin tedavisindeki etkinliğine yönelik araştırmalar ile devam etmektedir.

Doç. Dr. A. Bikem Hacıömeroğlu

Doç. Dr. A. Bikem Hacıömeroğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini ODTÜ’de tamamlamıştır. 2003-2012 yılları arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde çalışmıştır. 2012 yılında Gazi Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamış ve halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Psikoloji bölümünde çalışmaktadır. Valensiya Üniversitesi Psikoloji bölümünde misafir araştırmacı olarak bulunmuştur. İlgi alanları Bilişsel Davranışçı Terapiler, obsesif kompulsif bozukluk, kaygı bozuklukları, duygudurum bozuklukları ve kişilik bozukluklarıdır. Bu konularda çeşitli uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleleri, bildirileri ve araştırma projeleri mevcuttur.    

Dr. Burçin Akın Sarı

Dr. Burçin Akın Sarı akademisyen ve klinik psikolog olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamlamıştır. Doktora derecesini ise 2020 yılında “Obsesyonlar, Yeme, Hastalık ve Beden ile İlişkili İstem Dışı Düşüncelerin Tanılar Üstü Yaklaşımla Ele Alınması: Çevrimiçi Günlük Uygulaması” başlıklı tezini başarıyla savunarak Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünden almıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi sırasında kaygı bozuklukları, istem dışı düşüncelerin tanılar üstü değerlendirmesi, obsesif-kompulsif bozukluk, kaygı bozukluklarında sanal gerçeklik uygulamaları gibi konularda akademik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Doktora eğitimi sırasında TÜBİTAK tarafından yurtdışında araştırma yürütmek üzere verilen bursu kazanarak mobil telefon temelli uygulamaların geliştiricisi Prof. Guy Doron’un laboratuvarında (The Relationship Obsessive Compulsive Research Unit- ROCD) 6 ay süre ile araştırma yapmış ve mobil uygulamalar kullanılarak yürütülen projelerde aktif görev almıştır. Dr. Burçin Akın Sarı doktora sonrası çalışmalarına Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak devam etmektedir.

Arş. Gör. Ezgi Trak

Ezgi Trak Galatasaray Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı 2016 yılında Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya danışmanlığında hazırladığı “Hatırlanan Ebeveyn İlgisi, Yetişkin Bağlanma Biçimleri ve Partnere Bağlı Benlik Değerinin Romantik İlişki ve Partner Temalı Obsesif Kompulsif Bozukluk Semptomları ile İlişkisi” başlıklı tez çalışmasıyla tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Doktora Programı’na devam etmekte ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Obsesif-kompulsif bozukluk, romantik ilişki ve partner temalı obsesif-kompulsif bozukluk ve COVID-19’a ilişkin sıkıntı konularında akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Arş. Gör. Elif Üzümcü

Elif Üzümcü İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlamasının ardından 2016 yılında Prof. Dr. Gonca Soygüt Pekak danışmanlığında “Büyüklenmeci ve Kırılgan Narsisistik Kişilik Özellikleri ile İlişkili Faktörlerin Şema Terapi Modeli Çerçevesinde İncelenmesi” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlayarak Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programından mezun olmuştur. 2015 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Hacettepe Üniversitesinde Klinik Psikoloji alanında doktora eğitimine devam eden ve tez aşamasında olan Elif Üzümcü “Üniversite Öğrencilerinde Bulaşma/Kirlenme Kaygısının Azaltılmasında Maruz Bırakma Tekniklerinin Rolü” başlıklı doktora tezini Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya danışmanlığında yürütmektedir. Araştırmacı olarak dahil olduğu projeler kapsamında sanal gerçekliğin alternatif bir maruz bırakma aracı olarak obsesif-kompulsif bozuklukta uygulanmasına ilişkin çalışmalarda görev almaktadır. Sanal gerçeklik ile maruz bırakma ve bulaşma/kirlenme kaygısının azaltılmasında sanal gerçekliğin etkinliğinin diğer maruz bırakma biçimleri ile karşılaştırılması konularında akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

Klinik Psk. Burcu Yıldırım

Üniversite eğitimine İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde tam burslu olarak başlamış ve Psikoloji bölüm birinciliği ile tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından Ege Üniversitesi Aile Danışmanlığı yüksek lisansına başlamış aynı zamanda bir özel eğitim, rehabilitasyon merkezinde ve bir anaokulunda çalışma hayatına devam etmiştir. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisansına başlamış ve eğitimi boyunca bir Tübitak projesinde tam zamanlı bursiyer olarak obsesif kompulsif bozukluk ve kaygı bozuklukları hastalarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütmüştür. Romantik ilişkiler ve eş odaklı obsesif kompulsif belirtiler ve gelişimsel yordayıcılarına ilişkin teziyle yüksek lisansını tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora Programı’na kabul almıştır, halen burada doktora eğitimine devam etmektedir. 

Arş. Gör. Damla Tufan

Damla Tufan 2013 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından 4 sene Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kadrolu psikolog olarak görev yapmıştır. Ankara Üniversitesi Adli Psikoloji yüksek lisans programından mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji doktora programında eğitimine devam etmektedir. 2019 yılından itibaren Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji ABD’da araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.

Arş. Gör. Banu Çiçek Çekçi

Psikoloji lisans eğitimini 2010-2015 yılları arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde şeref öğrencisi olarak tamamlamıştır. 2015 yılında Ankara Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programına başlamıştır. Yüksek lisans eğitimimin ikinci senesinde Kırıkkale Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. “Genç yetişkinlerde bağlanma stillerinin psikososyal olgunluğu yordayıcılığı üzerinde anne-baba tutumlarının aracı etkisi” isimli yüksek lisans tezimi başarıyla tamamlamış ve 2018 yılında yüksek lisansı bitirerek uzmanlığını almıştır. Aynı sene Hacettepe Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji doktora programına kabul almış ve araştırma görevlisi olarak Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde görevlendirilmiştir. Şu anda Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Doktora programında yeterlik sınavı hazırlık aşamasında olan Banu Çiçek Çekçi 120K364 Proje numaralı ve “COVID-19 Pandemisine İlişkin Ruh Sağlığı Çalışmaları: Pandemi ile İlişkili Psikolojik Zorlanmaların Değerlendirilmesi, Mobil Telefon Temelli Uygulamaların ve Web Temelli Psiko-Eğitim Paketlerinin Geliştirilmesi” isimli TÜBİTAK projesinin web sitesi, veri toplama ve raporlama aşamalarında gönüllü olarak görev almaktadır.

Psk. Şükriye AÇAR

Lisans eğitimini 2014-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamıştır. 2019 yılında Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Programı’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır ve halen devam etmektedir. Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya danışmanlığındaki yüksek lisans tez çalışmasını romantik ilişki ve eş odaklı obsesif kompulsif belirtiler ve gelişimsel yordayıcıları üzerinde yürütmektedir.

Psk. Yasemin Erol

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden 2018 yılında mezun olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nda eğitimine devam etmektedir. Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya danışmanlığında yürüttüğü yüksek lisans tezinde kendine zarar verme davranışlarının risk faktörlerini çalışmaktadır.

Güzide Memişçi

Hacettepe Üniversite Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisidir. Geçmişte aldığı dersler kapsamında “Sabit Frekanslı Flaşörün Sürdürülebilir Dikkat Üzerindeki Etkisi” ve “Olumlu ve Olumsuz Tepkiye Tanık Olmanın Yardım Etme Davranışı Üzerindeki Etkisi” başlıklı araştırmalar yürütmüştür. Şu anda dijital aktivizme yönelik tutuma ilişkin bir ölçek geliştirmekte ve aynı zamanda mizah tarzları, bilişsel esneklik ve duygu ifadesinin ilişkisini inceleyen bir araştırma yürütmektedir. Buna ek olarak Türk Psikologlar Derneği Öğrenci Koordinasyon Grubu Akademik Girişim Komisyonu üyesi ve Gazi Üniversitesi Genetik, Nörobilim, Medikal Teknoloji topluluğunda (GENMET) sinirbilim grubu üyesidir.

Caner Tülek

Hacettepe Üniversite Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisidir. Geçmişte Sabit Frekanslı Flaşörün Sürdürülebilir Dikkat Üzerindeki Etkisini ve Olumlu ve Olumsuz Tepkiye Tanık Olmanın Yardım Etme Davranışı Üzerindeki Etkisini inceleyen araştırmalar yürütmüştür. Şu anda Dijital Aktivizme Yönelik Tutumu ölçen bir ölçek geliştirmekte, Mizah Tarzları, Bilişsel Esneklik ve Duygu İfadesinin ilişkisini inceleyen bir araştırma yürütmektedir.